DK EP-Képviselői

DK EP-KÉPVISELŐI

Dobrev Klára

közgazdász, jogász, politikus

Dobrev Klára (született: 1972) közgazdász, jogász, politikus, az Európai Parlament alelnöke. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, majd 1997-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát, 2002-ben sikeres jogi szakvizsgát tett.

1994-es budapesti önkormányzati választásokon Baráth Etele főpolgármester-jelölt személyi titkára. 1995-től a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkárságán Draskovics Tibor titkárságvezetője. 1997-től az ALTUS Befektetési és Vagyonkezelő Rt. jogtanácsosa, 2009-től vezérigazgatója volt. 1995-től 1999-ig a Fittelina Kft. ügyvezetője, 1998-tól 2000-ig főosztályvezető-helyettes a Pénzügyminisztérium Vállalkozási és Szabályozási Főosztályán.

A 2002-es országgyűlési választás kampányában Medgyessy Péter kabinetfőnöke volt, majd 2002-ben a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese lett. 2004 augusztusában, férje miniszterelnökké választásakor erről a posztjáról lemondott.

2001-től az ELTE ÁJK Pénzügyi Jogi Tanszékén tanársegéd, majd egyetemi adjunktus. Kutatási területe a számviteli jog. A 2019-es európai parlamenti választáson a Demokratikus Koalíció listavezetője volt, az Európai Parlamentbe kerülése után annak egyik alelnökévé választották.

Molnár Csaba

jogász, politikus

Molnár Csaba (született: 1975) jogász, politikus. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi doktorátust 2002-ben, 2002 és 2006 között ügyvédjelöltként tevékenykedett, és a Nyugat-Magyarországi egyetemen kulturális jogot oktatott.

2004 és 2011 között a Magyar Szocialista Párt Győr-Moson-Sopron megyei elnökeként is tevékenykedett. 2005-ben a győri polgármester főtanácsosa lett, majd a 2006-os országgyűlési választáson pártja Győr-Moson-Sopron megyei területi listájáról szerzett mandátumot. Országgyűlési képviselői mandátumát egészen 2014-ig, az európai parlamenti képviselői munkájának kezdetéig megőrizte.

2006 és 2008 között a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. 2008-ban, a Gyurcsány-kormányban Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárává, majd közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterré nevezték ki. A Bajnai-kormányban a Miniszterelnöki Hivatalt vezető, a miniszterelnököt helyettesítő miniszteri posztot töltötte be.

2010 októberében csatlakozott a Gyurcsány Ferenc által életre hívott Demokratikus Koalíció Platformhoz, melynek alapító alelnöke lett. A platform párttá alakulásakor kilépett az MSZP-ből illetve annak parlamenti frakciójából is és csatlakozott a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői csoportjához. A Demokratikus Koalíció alapító tagja, ügyvezető alelnöke. A 2014. májusi európai parlamenti választásokon a DK listájáról jutott be az Európai Parlamentbe, 2019-ben újból mandátumot szerzett.

Rónai Sándor

politikus

Rónai Sándor (született: 1988) politikus. Az ELTE Társadalomtudományi karán diplomázott, korábban gépipari-számítástechnikai technikus képesítést szerzett. A Demokratikus Koalíció alapító tagja és első választókerületi elnöke Dunakeszin. 2014 októberében Pest megye Önkormányzatának képviselőjévé választották.

Középiskolai és egyetemi tanulmányai alatt eladóként a Decathlonban, diplomája megszerzése után pedig nemzetközi kapcsolattartóként a Hewlett-Packardnál dolgozott. 2018 óta a Demokratikus Koalíció szóvivője. A 2019-es európai parlamenti választáson a Demokratikus Koalíció listájának 3. helyén szerepelt és szerzett mandátumot.

Ara-Kovács Attila

filozófus, politikus, újságíró, szerkesztő

Ara- Kovács Attila (született: 1953) filozófus, politikus, újságíró, szerkesztő. A kolozsvári egyetemen végzett filozófia szakon 1978-ban. Fő érdeklődési területe a külvilág és a nemzetközi kapcsolatok.

Az 1970-es években bekapcsolódott romániai politikai rendszerrel szembeni kulturális és politikai ellenállás szervezésébe. Újságírással, petíciókkal, küzdött a romániai emberjogi és nemzetiségi elnyomás ellen, majd a szamizdatokhoz fordult. Az Ellenpontok című erdélyi szamizdat folyóirat egyik elindítója volt 1981-ben. 1983 óta Budapesten él, ahol 1983-ban megalapította az Erdélyi Magyar Hírügynökséget.

Évekig az Európa Könyvkiadó, majd a Beszélő munkatársa, az 1990-es évek végén külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő, majd New York-i Hungarian Human Rights Foundation magyarországi irodáját vezette, egyik alapító tagja volt a Wallenberg Egyesületnek, írásai később a Magyar Narancsban jelentek meg.

2014-ben a Demokratikus Koalíció külügyi kabinetjének vezetője lett, 2019-ben pedig a párt választási listájának negyedik helyén bejutott az Európai Parlamentbe.